Πόσο βάρος πρέπει να πάρει μια έγκυος στην κύηση και πώς θα τα καταφέρει;
Είναι σημαντικό η έγκυος να πάρει το σωστό βάρος και να κάνει σωστή διατροφή (5 γεύματα), για να διατηρεί το σάκχαρό της σε καλά επίπεδα και το μεταβολισμό της ενεργό. Δεν χρειάζεται να αυξήσει τις ημερήσιες θερμίδες περισσότερες από 300 παραπάνω από αυτές που λάμβανε. Έτσι, μια έγκυος που ξεκινά από καλό βάρος, θα πάρει περίπου 8-10 κιλά. Αν ξεκινάει από άλλη βάση, τότε ανάλογα τοποθετείται σε διατροφή, σε συνεργασία με διατροφολόγο, για να διατηρήσει την υγεία της και του παιδιού της.
Τι να αποφεύγω στη διατροφή μου;
- Προσοχή στον υδράργυρο. Να καταναλώνετε ψάρι μόνο 2 φορές την εβδομάδα και να προτιμήσετε τα λιπαρά ψάρια, όπως, σολομό, τόννο ή σαρδέλα.
- Μικρή κατανάλωση καφεΐνης (καφές, τσάι, σοκολάτα) είναι επιτρεπτή μια φορά την ημέρα.
- Μην καταναλώνετε αλκοόλ.
- Πάντα να δίνετε προσοχή, όταν τρώτε έξω από το σπίτι, σε ωμά λαχανικά που ίσως δεν έχουν πλυθεί αρκετά και σε τρόφιμα εκτεθειμένα ή αλλοιωμένα.
- Πάντα να έχετε στο νου σας γεύματα ισορροπημένα σε υδατάνθρακες - πρωτεΐνη.
Μπορώ να ταξιδεύω στην κύηση;
Ναι, αρκεί να είναι σε μέρος που μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε μαιευτήριο οργανωμένο, σε περίπτωση τυχόν επιπλοκής στην κύηση. Φροντίστε να ενυδατώνεστε συχνά και αν κάνετε αεροπορικό ταξίδι, καλό είναι να φοράτε αντιθρομβωτικές κάλτσες στην πτήση, ιδίως αν είναι αρκετή ώρα. Μέχρι και τις 35 εβδομάδες, μπορείτε να οργανώσετε τις διακοπές σας ή τα επαγγελματικά σας ταξίδια.
Κολύμπι και κύηση. Μπορώ;
Η καλύτερη άσκηση για εσάς την περίοδο αυτή μέχρι και την τελευταία μέρα κύησης.
Σάουνα, ζεστά ατμόλουτρα και κύηση. Μπορώ;
Όχι, γιατί μπορεί να προκαλέσουν πτώση της πίεσης και αρρυθμία στο έμβρυο ή συσπάσεις.
Συμπληρώματα και κύηση: Τι φάρμακα μπορώ να παίρνω όταν είμαι έγκυος;
Στο Α τρίμηνο φυλλικό οξύ και αν χρειάζεται υποστήριξη στοιχείων περισσότερων, ίσως μια πολυβιταμίνη ειδική για το Α τρίμηνο κύησης. Στην πορεία δίνουμε στον οργανισμό συμπλήρωμα σιδήρου, μαγνησίου, ενώ ελέγχουμε vit D, ασβέστιο και vit B12, για να χορηγήσουμε, εάν κρίνεται απαραίτητο. Οποιοδήποτε φάρμακο ειδικό χρειάζεται ανάλογα με την ύπαρξη παθολογίας ή μη, πάντα σε συνεννόηση με γυναικολόγο υπεύθυνο για σας.
Τι περιλαμβάνει η παρακολούθηση εγκυμοσύνης;
Αρχικά και ιδανικά, πριν μείνετε έγκυος καλό είναι να έχει ολοκληρωθεί ο προγεννητικός έλεγχος αιματολογικών, PAP test, καλλιέργειες κολπικού υγρού, υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων και ψηλάφησης μαστών, αλλιώς πραγματοποιούνται στο α’ ραντεβού. Στη συνέχεια, υπάρχει ένα πλάνο υπερηχογραφικών και αιματολογικών εξετάσεων, γενικών και ειδικών, που εξασφαλίζει την υγεία της εγκύου, αλλά και το καλώς έχειν του εμβρύου, μέχρι τον τοκετό και τη λοχεία, σε συνεργασία με εμβρυομητρικό ιατρό, μαία και νεογνολόγο. Ο αριθμός έξτρα εξετάσεων ή υπερηχογραφημάτων εξαρτάται από την ύπαρξη τυχόν παθολογίας κύησης, ηλικίας εγκύου ή οικογενειακού ιστορικού.